De Landhoeve krijgt een echte zwemvijver!

We wilden al heel lang een natuurlijke zwemvijver op ons terrein i.p.v. het zwembad. Eigenlijk wilden we dit al voordat we ooit met de tenthuisjes begonnen. Alleen wilden we dan een écht mooie. En dat is precies wat we binnenkort gaan laten realiseren.  Door het vergunningentraject en archeologische onderzoeken, gaat dit voor de zomervakantie niet meer lukken, maar we kunnen niet wachten om te kunnen beginnen, nou ja eigenlijk kunnen we niet wachten tot ‘ie klaar is!

Een zwembad hoort erbij

We hebben ons huidige zwembad nog niet heel lang, pas zo’n vier jaar. Het idee ontstond omdat gasten in de zomer van die opblaasbadjes mee namen. En aan het einde van hun vakantie lieten ze zo’n badje nogal eens achter voor andere gasten, of voor ons dochtertje Anna die 1 jaar oud was en gretig gebruik maakte van gedoneerde badjes. Hartstikke leuk, maar op een gegeven moment stonden de half gevulde badjes, klein en groot, her en der op het terrein. Leuk? Zeker. Veilig voor de kindjes? Nou, nee. Maar een plek om af te koelen in de zomer, dat hoort er wel bij natuurlijk. Dus het zwembad kwam en was een groot succes. Maar nu is het tijd voor het echte werk.

Kruiwagen Png

Een natuurlijke zwemvijver, wat is dat?

Hoe zit dat nu precies? Verschilt zo’n ‘natuurlijke zwemvijver’ echt van een gewone vijver met een trappetje erin gehangen? Jazeker, dat is echt wat anders. Een natuurlijke zwemvijver is een ingenieuze systeem en bovendien prachtig om te zien. Een zwemvijver -een goede- bestaat uit twee ‘delen’. Zo bestaat de helft van zo’n vijver uit een ondiepe poel met zand, stenen en een uitgekiende mix van waterplanten. Hier mag je dus ook niet zwemmen (mocht je de behoefte hebben om tussen de waterplanten en het riet te gaan liggen op je opblaasbad). Het water wordt rondgepompt, door die groene zone heen, waar het vervolgens op natuurlijke wijze wordt gereinigd. En zo krijg je in het andere deel -het zwemdeel- kraakhelder water.

Een zwembad plus

Zwem plas
Huisje Zonder Kievit Png

En zo krijg je dus een zwembad met zoveel meer. Want de begroeiing en het water vergroot de biodiversiteit; een goede aanvulling op ons diversiteitsplan. De uitstraling past bovendien perfect bij de Landhoeve en doordat we het water niet steeds hoeven te filteren en verversen kunnen we een waterpartij van flink formaat aanleggen. Hoe groot? Zestien bij zestien meter, waarvan de helft voor de natuur is en de helft om te zwemmen. Jup, daar kun je wel een zomerse dag in poedelen dachten we zo. Om de vijver heen komt een groot stuk groen, met een vogelbosje. Zo wordt het echt onderdeel van de omgeving.

We letten op de kleintjes

Voor alle ouders met jonge kinderen die wat nerveus worden van zo’n grote waterpartij; maak je geen zorgen. We zijn zoals altijd net zo zuinig op jullie kroost als op het onze. We maken een goed houten hek er omheen met een afsluiting waar zelfs het meest avontuurlijke kind zich door laat ontmoedigen. Omdat ze natuurlijk wel moeten kunnen genieten van het water krijgt de zwemvijver zo’n langzaam aflopende trap zodat ze gezellig onder toezicht kunnen spetteren met hun beentjes in het water.

Zin in? Wij wel.

Grutto Png